Reünie 44 jaar Batavieren

Batavieren Reünie

Zaterdag 30-11 hebben wij, de Raad van elf, het 44 jarig jubileum gevierd met alle oud-raadsleden van de Batavieren.

Het is misschien niet het uitbundigste feest van dit jubileumjaar, maar ik kan wel zeggen dat het een gedenkwaardige en uitermate gezellige avond was. 44 jaar Batavieren, dat is nogal wat. Vele oud raadsleden vonden het dan ook zeker de moeite waard om deze avond met ons te vieren. Het is dan ook zeker mooi om te zien dat er twee lange tafels op het podium stonden, waar alleen maar raadsleden zaten van het eerste uur. En fantastisch als dan ook de oprichter van de Batavieren deze avond aanwezig is. André Groot en Siem Kaandorp zijn, zoals ik altijd heb begrepen de oprichters van de Batavieren. Siem, helaas niet meer in ons midden, maar wel André Groot. Dat is toch bijzonder, dat zo’n ideetje in 1970, nu nog steeds voortleeft, en hoe.

De avond werd muzikaal ondersteunt door de Vinylo’s. Die op totaal eigen wijze weer een gezellige draai aan de avond hebben gegeven. Het voorcafé was ingericht als minimuseum. Hier lagen veel foto’s van vroeger, maar ook van de diverse thema’s van de afgelopen  elf jaar. Er werden diverse films getoond die de afgelopen jaren zijn gemaakt. En er hingen verschillende outfits die de laatste jaren dienst hadden gedaan tijdens de Carnaval. We hebben de avond een compilatie getoond van het film werk wat de afgelopen jaren is gemaakt.

Het hoogtepunt van de avond was de introductie van de nieuwe pakken. Drie jaar geleden hadden we besloten dat er nieuwe pakken moesten komen voor de Batavieren. We hebben toen eens een visje uit gegooid bij mijn tante, Wil Baltus en mijn moeder Tine Van Baar. Beide kunnen behoorlijk goed met een naaimachine overweg. Ze reageerden enthousiast, maar hebben het afgelopen jaar ook wel eens gedacht, waar zijn we in vredesnaam aan begonnen.

Nadat we 1,5 jaar geleden officieel een stichting zijn geworden, hebben we via het Fonds Coöperatief Dividend een gift ontvangen van de Rabobank om de stof voor de pakken te kopen. Met de hofdames zijn we toen op stap gegaan om de benodigde stoffen te kopen. Stoffenwinkel in en stoffenwinkel uit, ik heb er een hoop van geleerd. Al voelde ik me niet altijd even op mijn gemak tussen al de stoffen-boys. Na wat speurwerk hadden we uiteindelijk het fluweel weten te bemachtigen en konden de dames van start. Ook Tine en Wil hadden zeker niet stil gezeten. Want hoe maak je in vredesnaam een cape en een steek. We hadden ook nog de wens neergelegd voor een cape met een opstaande kraag. Het werd er niet makkelijker op. Diverse patronen uit het hele land zijn opgevraagd. De capes van de omringende carnavalsverenigingen zijn er aan te pas gekomen, en na veel bloed zweet en tranen was uiteindelijk het prototype klaar. Gemaakt van een oud gordijn vanuit het café.
Inmiddels was de naaiploeg al aardig versterkt, want het was toch echt een grote klus. Bep van de Burg, Els Winkel, Marianne Klaver, José Groot, Riet Kaandorp, Ellen van Stein, Yvonne Groot en Jeanet Ton kwamen het team versterken. Nadat er twee keer bij elkaar was gezeten in het “zwarte kerkje” om de tactiek en werkwijze door te spreken, konden alle dames aan de gang. Een aantal dames ontfermde zich over de cape, en een andere groep zijn bezig gegaan met de steken.
Bij een nieuwe cape hoort natuurlijk ook een mooi giletje, Wil Baltus, had de smaak op dat moment zo te pakken, dat ze alle 15 giletjes in een paar weken in elkaar had genaaid. Ik kan u verzekeren, een staaltje vakvrouwschap.

Al met al zijn we drie jaar bezig geweest met het maken van de pakken. We hadden de tijd ook zeker nodig, want op de dag van de reünie kwam de laatste cape onder de naaimachine uit rollen. Echt waar, de dames hebben met elkaar een topprestatie geleverd.

Namens de gehele raad wil ik zeggen:

Dames bedankt!!!

Na de introductie van de pakken werden er nog vele verhalen opgehaald over vroeger en nu. Onder het genot van het traditioneel graven nat, werden er op Batavieren wijze nog enkele liederen ten beste gebracht.

De Batavieren kijken wederom terug op een fantastische avond

Oud Raadsleden, tot over 11 jaar

Alaaf

Adjudant Door ‘n Roosje