Openingsspeech Carnaval 2014 - Martin R van Baar King

I have a dream!

 

 

 

Geachte aanwezigen

44 jaar geleden was dit dorp, Zuidschermer nog maar half zo groot. De bakker, kruidenier en groentemannen kwamen nog langs de deur en de loonwerkers reden nog op open trekkers. Nico en Lies Kaandorp zaten nog in het café en hadden in de weekeinden 40 dagen voor Pasen eigenlijk nooit wat te doen.

44 jaar geleden kwamen een aantal dappere mannen uit Zuidschermer bij elkaar om daar wat aan te doen. Zij haalden het fenomeen carnaval naar Zuidschermer, wat toevalligerwijs in een groot deel van de wereld ook op die datum gevierd word. Vanaf die tijd is carnaval onlosmakelijk verbonden met dit dorp.

33 jaar geleden was het carnaval ontwikkeld tot een professioneel feest met een optocht met veel wagens, een drumband met majorettes, boerenbruiloft en gekostumeerd bal.

22 jaar geleden was er weer een nieuwe generatie opgestaan die met tomeloze inzet deze traditie voortzetten met dezelfde tomeloze energie als de oprichters deden. Artiesten als Hanny kwamen het jubileum opluisteren en de Batavieren kregen nieuwe bedrijfskleding. De kermisspelen verhuisden van achter de school naar de Zuidervaart en het niveau en amusementswaarde  van de spellen steeg tot grote hoogten. Jan en Jacqueline zaten inmiddels in het café en hielpen ook mee om het carnaval groter, mooier en van iedereen te maken.

11 jaar geleden kreeg de filmindustrie vat op de Batavieren en werden ieder jaar grotere producties in elkaar gedraaid voor de boerenbruiloften die daardoor tot ver over de dijken wereldberoemd werden. Het jubileum werd opgeluisterd door Harry Slinger en Eddy Christiani. Opnieuw werden grenzen verlegd.

En nu, 44 jaar na de oprichting door de dappere mannen en vrouwen van Zuidschermer zeg ik; kijk eens wat hier staat! Het carnaval word nog steeds met hetzelfde enthousiasme georganiseerd. De Booming Piano’s hebben opgetreden en hier staat een prachtige karavaan van voertuigen te wachten om door het dorp te trekken met soms hele grote trekkers en nu weer hele kleine trekkers. Zie deze mannen en vrouwen hier achter mij stralen in hun nieuwe outfits. Gemaakt overigens door een aantal vrijwillige naaisters hier uit het dorp, die een heel luid applaus verdienen.

En geachte aanwezigen, ik heb een droom; Ik heb een droom dat over 44 jaar Den Bosch hier komt kijken hoe je carnaval ook alweer viert. Dat Zuidschermer nog steeds een baken zal zijn in deze woelige carnavalswereld en ik heb een droom.

Ik droom dat Reinoud Oerlemans en John de Mol zich hier gaan vestigen, om zo een nieuw epicentrum te gaan vormen met de Batavieren in spetterende carnavalsproducties.

Ik heb een droom dat op het 88 jarig jubileum bands spelen die nu nog niet eens geboren zijn, maar voorbestemd zijn om het hoogtepunt van hun carrière hier in Zuidschermer te vieren, en ik heb een droom.

Ik heb een droom dat dit dorp Zuidschermer het centrum wordt van carnavalvierend gemeente Alkmaar, waarbij dit dorp van kranige mannen en vrouwen moedig weerstand blijft bieden aan de grillen van de grote stad, en de carnavalstraditie voortzet.

Maar wie ben ik om te dromen als de werkelijkheid hier naast me staat. In de persoon van prins Balthazar. Hij die in staat is gebleken dit dorp tot grote carnavalshoogten te tillen met zijn miss, hofdames en raadsleden. Daarom wil ik u nu de sleutel overhandigen en u het bestuur van het dorp in handen geven. Veel succes met het uitvoeren van uw taak.